tisdag 8 februari 2011

Smaskens damaskens


Författare: Laura Ruhonen
Illistrationer: Erika Kallasamaa

”Lektyr för lyriska pyren” är undertiteln på den här diktsamlingen, utgiven på Söderströms. Först trodde jag faktiskt att den var skriven på svenska eftersom flytet är så fint, men det är en översättning, en mycket lyckad sådan av Stella Parland, från finska. Och det är sannerligen lektyr för lyriska, men inte bara för pyren. Både stora och små kan ha roligt åt ordglädjen i den här boken, där man vrider och vänder och rimmar och frossar. Det finns ingen röd tråd mellan dikterna, men många har djur- eller naturtema. De är av mycket olika längd allt från fem verser till tre rader. Varje dikt har fått en sida (utom den längsta som har två) med tillhörande helsidesillustration.

Det är svårt att skriva något om barnpoesi utan attnämna Hellsing. Upphovsmännen till den här boken verkar vara medvetna om i vems anda de verkar, dikten ”Det brakar i Brölesand” har försetts med en liten skylt: ”Hommage à Lennart Hellsing”. Samtidigt har de helt sin egen stil, som i ”Militantan”:

”Militantan befaller:
Förbjud alla kravaller
Inte kriga, inte spotta
Ingen toddy före åtta.

…”

2 kommentarer:

  1. Låter ju helt underbar, den ska jag köpa! :-)

    SvaraRadera
  2. Hej mina gamla kollegor! Jag följer absolut era bloggar. Det är så kul. Jag är kass på att höra av mig men här kommer ett livstecken tack för detta fina tips. Boken ser ju vacker ut också. Sara Wijk

    SvaraRadera