tisdag 20 december 2022

Neverwhere

Författare: Neil Gaiman

Det finns många versioner av Neil Gaimans Neverwhere, men detta ska enligt uppgift vara den slutgiltiga, i svensk översättning. Den är utgiven på Bonnier Carlsens förlag och har kommit ut som ungdomsbok, trots att författaren själv skriver i förordet: "Det jag ville göra var att skriva en bok som skulle betyda för samma sak för vuxna som de böcker jag älskade när jag var liten". Gaiman själv har alltså inte haft intentionen att skriva för barn. Jag tycker inte heller att detta är någon barnbok. Det är en illustrerad bok för vuxna, som också kan passa ungdomar.

Neverwhere var först en tv-serie för BBC. Under tiden serien spelades in skrev Gaiman om den till roman för att få ha kvar alla sina idéer så som han själv såg dem i huvudet. Romanen gavs också ut av BBC. Senare kom det ut en omskriven amerikanska version som kanske inte heller blev som Gaiman sett allt i sitt huvud från början. Därav denna, förhoppningsvis slutgiltiga version, som är en hopsamling av olika utkast, både det brittiska texten och den amerikanska.

Vi får följa Dörr och hennes äventyr i det undre London, där hon jagas av de fasansfulla mr Croup och mr Vandemar och söker efter svaret på gåtan om vem som mördat hennes familj, och varför. Dörrs vägar korsas oavsiktligt med Richard Mayhews. Han hjälper henne och det borde han nog inte ha gjort. Obönhörligt dras han ned i det undre Londons grymma och svårbegripliga värld och förlorar därigenom sin plats i det vanliga London.

Det är både underhållande och spännande. Neil Gaiman älskar att berätta och det märks. Han älskar sina karaktärer och han älskar London, särskilt den fantasieggande världen under staden med kloaksystem och hemliga katakomber. Boken innehåller både mycket humor, hjältemod och vänskap men också många grymma och äckliga scener.

Jag står fast vid att det inte är någon ungdomsbok, men för en ung människa som inte ryggar för otäcka tortyrscener eller är road av grubblerierna hos en brittisk man i yngre medelåldern, kan den absolut passa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar