torsdag 17 februari 2022

Hajar i räddningens tid

 Författare: Kawai Strong Washburn

Hajar i räddningens tid är Kawai Strong Washburns debutroman. Författaren är född och uppvuxen på Hawaii och det är också här boken utspelar sig.

Sjuårige Nainoa faller överbord under en båtutflykt, men räddas mirakulöst av hajar som bär honom tillbaka till sin mor. Det tros vara ett tecken från de gamla hawaiianska gudarna. 

Efter denna händelse visar det sig att Nainoa fått övernaturliga krafter att hela den som är skadad eller sjuk. Människor från hela ön börjar flockas till familjens fattiga hem för att söka hjälp av Nainoa. 

Miraklet är inte bara en gåva utan också en tung börda och ett ansvar att bära för Nainoa. Allt i familjen kretsar kring honom. Föräldrarna använder honom för att tjäna extrapengar och syskonen hamnar ständigt i skuggan av sin mirakelbror. 

Vi får följa familjen från 1995 till 2009. Mamman inleder med sin historia och sen växlar perspektivet och kapitlena varvas mellan syskonen och mamman. Dean är äldst och spås en lysande basketframtid. Nainoa är mellanbarnet och Kaui är syster och yngst. 

Under dessa år växer syskonen upp och flyttar alla till fastlandet för att studera. Familjemedlemmarna berättar om sina liv och sina relationer till varandra. Det är gripande, vackert, sorgligt och skildrar hur myter och traditioner präglar en annars modern familj. 

Norstedts. 362 s. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar