onsdag 20 maj 2020

Ödesmark


Författare: Stina Jackson


I Ödesmark, en liten by utanför Arvidsjaur, bor Liv med sin pappa Vidar och tonårssonen Simon. De bor i ett fallfärdigt hus mitt ute i skogen trots att det ryktas om att Vidar är rik som ett troll – han anklagas för att ha gjort sig en förmögenhet på andras bekostnad genom sina skogsaffärer. Ingen förstår varför Liv och hennes son bor kvar med den otrevlige, snåle och överbeskyddande Vidar och varför Liv aldrig lämnat honom och Ödesmark.

I Ödesmark bor också Liam som efter att han fick en dotter har försökt att bli drogfri och att sluta med det kriminella livet. Han drömmer om att börja om, att skaffa sig ett riktigt jobb och att kunna köpa ett hus till sig och dottern istället för att bo i sin mammas garage. När Liam och hans bror Gabriel får ett tips om att den gamle gubben Vidar har ett kassaskåp fullt med pengar i sitt hem blir frestelsen dock för stor och Liam bestämmer sig för att bryta mot lagen en sista gång.

Ödesmark är en spännande roman med trovärdiga karaktärer och Jackson skildrar glesbygden och människorna där på ett träffsäkert sätt. Även om romanen innehåller ett mord och man undrar vem som gjorde det är Ödesmark inte en typisk deckare. Romanen handlar till stor del om relationen mellan förälder och barn, om önskan att bryta sig loss men ändå bli kvar.

Passar för gymnasiet och uppåt. Albert Bonniers Förlag, 347 s.

1 kommentar: