fredag 11 januari 2019

Nelly B's hjärta - ett protokoll

Författare: Aris Fioretos

Nelly har alltid varit lite för mycket. Hon har sökt sig till spänningen och farten. Några år i Stockholm på konstakademin bekräftar för henne att hon är annorlunda, har svårt att passa in. Folk har svårt att veta var de har henne och hon får problem med de sociala interaktionerna. I Stockholm får hon upp ögonen för moln och det leder henne vidare till en önskan att flyga. Men hjälp av enorm envishet blir hon antagen som elev och blir Tysklands första kvinnliga flygare. I flygningen finner hon utlopp för all sin energi, hon blir ett med maskinen och elementen. Som motvikt finns hennes make, den lugna flygarkamraten Paul och tillsammans startar de en flygarskola och utvecklar nya flygplansmodeller. Men kriget kommer emellan och tär hårt på förhållandet. Sedan är det Nellys hjärta. Hon drabbas av yrsel när hon flyger och specialistläkaren konstaterar att hon har ett medfött hjärtfel och bör stanna på marken. Förhållandet till Paul blir omöjligt, Nelly försöker skapa sig ett nytt liv på marken. Då träffar hon Irma och förälskelsen är omedelbar.

Det underbara med den här boken är hur tätt in på livet vi kommer Nelly. Aris Fioretos fångar henne i ordval och stämningar på ett sätt som får oss att verkligen leva med henne, både under det febriga förhållandet med Irma som bli allt mer destruktivt för Nelly, men också i de tillbaka blickar till uppväxten och åren i Stockholm och under kriget som hon tar oss med på.

Idén till boken kommer från den verkliga berättelsen om Mellie Beese som var Tysklands första aviatris, men det har mindre betydelse. Berättelsen om Nellie B står helt på egna ben. Den passar på gymnasiet och uppåt.

Norstedts, 316 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar