fredag 7 december 2018

Innan ni tog oss

Författare: Lisa Wingate


Innan ni tog oss är baserad på en av USAs mest ökända historier - Memphis barnhem och dess föreståndarinna Georgia Tann, som under åren 1920-1950 kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet.

Bokens huvudpersoner har inte funnits i verkligheten, men deras historier är baserade på efterforskning som författaren gjort om vad som hände på Memphis barnhem under 1900-talets första halva.

Det handlar om tolvåriga Rill och hennes fyra yngre syskon som kidnappas från familjens husbåt en kväll då deras pappa fått ta med sig mamman till sjukhus då komplikationer uppstår vid födseln av tvillingsyskon.

Främlingar tar med sig barnen till ett barnhem där de möts av en brutal verklighet. De lever länge med förhoppningen om att föräldrarna kommer komma för att hämta dem, men inser ju längre tiden går att deras öden ligger helt i den elaka mrs Murphys händer.

Varannat kapitel i boken är Rills återblickar till denna förfärliga tid som tolvåring. Vartannat kapitel i boken utspelar sig i nutid och berättas av Avery Stafford, åklagare och senatorsdotter. I första kapitlet får vi möta henne då hon i sin roll som politiker besöker ett ålderdomshem. Här hävdar med bestämdhet en av de boende att armbandet Avery har på sig tillhör henne. Detta och ett fotografi som kvinnan har i sitt rum får Avery att börja nysta i sin familjs historia. 

Innan ni tog oss är en roman med ett historiskt viktigt ämne som också är aktuellt här i Sverige. Man kan jämföra det som hände i Memphis med den historia som nyligen uppdagats om chilenska barn som fördes bort från sina familjer och adopterades bort till svenska familjer så sent som på -70 och 80-talet. 

Boken passar gymnasiet och läsvana högstadieelever. 

 Lavender Lit 340 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar