onsdag 7 juni 2017

En nästan sann historia

Författare: Mattias Edvardsson

I en nästan sann historia har Zackarias just förlorat jobbet som journalist för en av de stora dagstidningarna i Stockholm. Till råga på allt blir han också dumpad av flickvännen Caisa.

Han ser ingen annan utväg än att flytta hem till sin mamma, i Veberöd. Åtminstone tills han har kommit på fötter och fått ihop lite pengar igen.

Väl hemma i Skåne gör sig minnena om vad som hände 1996, då Zackarias var student vid kursen litterärt skapande på Lunds Universitet, påminda. Zackarias lärde känna Adrian, Betty och Fredrik. Deras lärare Li Karpe introducerade dem för en av Sveriges största författare Leo Stark, men en dag försvann denne spårlöst. En av Zackarias vänner anklagades och dömdes för mordet på honom.

 Zackarias bestämmer sig för att använda storyn om vad som egentligen hände det där året för att skriva en bok som han ger arbetsnamnet "Den oskyldige mördaren". När han börjar gräva i sina minnen inser han att dessa inte alltid går att lita på och ställer sig själv frågan om att skildra sanningen eller att skriva en bra historia är viktigast.

Edvardsson drar oss in i en välskriven och mycket läsvärd thriller. För en lundabo är det extra kul att läsa om välkända miljöer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar