måndag 6 februari 2017

Nötskal

Författare: Ian McEwan

Trudy är höggravid och otrogen. Hennes make John har fått flytta ut från sitt släkthus i norra London. Han är en ännu hårt strävande poet och en fattig förläggare, som trots att hans besök är allt annat än uppskattade, hälsar på Trudy ibland för att recitera dikter för sitt ofödda barn.

I hemlighet har Trudy ett förhållande med den bufflige och snåle svågern Claude. Tillsammans planerar de att göra sig av med John för att ta över det värdefulla huset och leva tillsammans.

Berättad ur det ofödda barnets perspektiv har Ian Mc Ewan skrivit en smart, rolig och mörk thriller om mord och girighet baserad på Shakespears Hamlet.

Fostret är inte bara ständigt med mördaren i planeringen, utan även i dess känsloliv. McEwan beskriver på ett finurligt sätt hur de hör ihop. Hur fostret trots sin mammas ondskefulla planer på att mörda hans pappa känner den ovillkorliga kärlek ett barn känner för sin mamma. Det ofödda barnet har ett avancerat språk och redogör för läsaren hur maken Johns sista dygn planeras in i minsta detalj.

McEwan bygger upp en spännande thriller med psykologisk skärpa och avslöjar bara precis så mycket så att vi som läsare hålls på halster ända fram till slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar