Författare: Madeleine L'Engle
Att Modernista nu satsar på en återutgivning av L'Engles flerfaldigt prisbelönade och klassikerklassade Ett veck i tiden från 1963 beror på att det planeras en Disneyfilm baserad på den. Jag undrar om det räcker för att få läsare att ta sig an den, men det är en vacker utgåva och det är trevligt att den återigen finns att köpa för svenska läsare.
Berättelsen kretsar kring Meg vars pappa försvunnit under ett hemligt regeringsuppdrag. Hennes mamma är vetenskapsman och arbetar i laboratoriet hemma. Hon har också en lillebror, Charles Wallace, som antyds ha särskilda gåvor och två tvillingbröder. En ovädersnatt när Meg, Carles Wallace och deras mamma sökt skydd i köket dyker den originella Fru Vadå upp. Hon verkar veta saker om deras pappas försvinnande och nästa dag söker Meg och Charles Wallace upp Fru Vadå i en stuga i skogen där hon bor med Fru Vem. Grannpojken Calvin dyker upp och gör dem sällskap. Senare på kvällen kommer de två fruarna tillsammans med Fru Vilken till barnens trädgård och förklarar att de måste ge sig av för att befria pappan. Charles Wallace, Calvin och Meg och de tre fruarna färdas med hjälp av en så kallad tesserakt genom tid och rum i universum, besöker olika planeter, träffar olika typer av varelser, möter både obeskrivlig ondska och djup godhet och återvänder till sist hem med pappan.
Jag tycker inte att berättelsen hållit helt för tidens tand. Även om Meg är historiens huvudperson och hjältinna, måste hon flertalet gånger bli ledd, stöttad eller hållas i handen av Calvin och sin lillebror och Calvin kallar henne hela tiden saker som "lilla dumbom", "din lilla idiot" och "flicka lilla". Jag upplever berättelsen som babblig och ologisk och jag har dessutom lite svårt att tänka mig att det stora flertalet svenska barn kan ta till sig det kristna budskapet som ligger som en underton i boken. L'Engle var inspirerad av kvantfysik och med all sannolikhet var hennes bok banbrytande när den kom ut, men nu finns mycket annat som är bättre i genren. Ett veck i tiden är utgiven som ungdomsbok men jag tror att den kommer den att fungera bäst som högläsning för barn åtta år och uppåt, eller för de storläsande barnen i samma ålder.
Modernista, 169 sidor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar