onsdag 1 april 2015

Vild

Författare: Brandon Mull

Mull är känd bland svenska läsare framför allt för serien om Fabelhaven (läs Emelies recension av första delen i den serien här). Här är han aktuell med fösta delen i en ny serie, Spirit Animals.

I Vild för vi möta fyra barn från olika delar av en värld, Erdas, som till viss del liknar vår. De är alla elva, på sitt tolfte år och ska alla genomgår nektarceremonin, då man kan frammana ett andedjur. Nu visar det sig att Conor, Abeke, Meilin och Rollan inte kallar fram vilka andedjur som helst, de frammanar "de fyra fallna" som kommer tillbaka för att rädda Erdas undan krig och undergång. Nu ska de fyra barnen lära känna sina andedjur, sina nya förmågor och varandra för att tillsammans kunna samarbeta i sitt farliga och viktiga uppdrag.

Upplägget med andedjur för tanken till Pullmans Guldkompassen men i övrigt påminner serien mer om exempelvis Gregor från Ovanjord, där ett barn blir utsett till världsräddare och ger sig ut på uppdrag med långa förflyttningar och slag med en grupp människor och djur med olika förmågor. Det är ett sympatiskt upplägg med två pojkar och två flickor med ursprung från fyra olika kontinenter och med olika förmågor och egenskaper som inte speglar det traditionellt kvinnliga och manliga. Nästa bok i serien, Jagad, skrivs av Maggie Stiefvater som är mest känd bland svenska läsare för tonårsfantasyn Frost. Det låter lovande, tycker jag.

Raben&Sjögren, 250 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar