söndag 7 december 2014

Älgbarnet

Författare: Meg Rosoff

När Jess sjutton år gammal blir gravid skulle man kunna tycka att det vore illa nog. Men det är det inte. När bebisen förlöses, med kejsarsnitt, visar det sig att den är en älgbebis. En liten älgpojke. Förtjusande söt med len mule och tjocka ögonfransar, men likväl en älg. Läkaren berättar att de haft "ett kluster av ickemänskliga födslar i år" och Jess mamma beter sig som om Jess gjort det med flit för att reta henne ännu mer.

Jess och den tonåriga pappan gör kärleksfullt det de kan för att ta hand om sin älgunge på bästa sätt, men att ha ett så annorlunda barn stöter ständigt på komplikationer Eller "unika utmaningar" som den hurtiga socialarbetaren väljer att uttrycka det. Till exempel när Älgis ska börja förskoleklass åtta månader gammal (älgar mognar ju betydligt snabbare än människor) och med sina över hundra kilo snabbt börjar utgöra en fara för de andra barnen. För att inte tala om när han kommer i sin första brunstperiod i tvåårsåldern.

Den här boken, som kommer från Argasso förlag, är lättläst och passar från 8-9 klass och gymnasiet. Den berör på ett fint sätt frågan om att vara annorlunda och att inte passa in i samhällets normer. Den kan också leda till bra diskussioner om preventivmedel och tonårsgraviditeter.  Men först och främst är det en riktigt rolig bok, Jess sätt att berätta historien är avmätt lakoniskt och det förhöjer graden av komik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar