tisdag 26 augusti 2014

Judit och tant Harriet

Författare: Charlotta Lannebo

Charlotta Lannebo har nu äntligen följt upp succén med Lilla E ger sig ut på resa (2009) med en bok som kommer att bli en lika kär högläsningsbok som den. Även här handlar det om en företagsam flicka som ger sig ut på lite egna äventyr medan de egna vuxna har annat för sig. Hjältinnan i den här boken är Judit som är på landet med pappa. Pappa håller hela tiden till i verkstan och snickrar och de kompisar som Judit brukar ha kul med är inte där i år. I total uttråkning ger hon sig ut på en liten promenad med hunden Kubben. Det slumpar sig så att hon går åt ett annat håll än det gamla vanliga och då upptäcker hon Harriets torp. Harriet är en 96 årig dam på rymmen från ålderdomshemmet, visar det sig så småningom. Hon har bestämt sig för att njuta av en sista sommar på sin barndoms torp, sedan får det vara nog. När hösten kommer ska hon lägga sig ner och dö. Hon har haft ett minst sagt rikt liv, seglat på världshaven och varit med om fler äventyr än hon hinner berätta om för Judit under deras sommar ihop.

Det blir en annorlunda sommar för Judit. Hon får lära sig saker av Harriet som hon aldrig gjort förut, som att plöja med traktor och så. Och hon får med sin uppfinningsrikedom hjälpa Harriet med en del saker som hon inte skulle klarat av själv. Men hösten närmar sig. Och Judit börjar allt mer tänka på att Harriet har bestämt sig för att lämna jordelivet, och henne. Den diskussionen är inget som varken tant Harriet eller Charlotte Lannebo värjer sig för, tvärt om talar de om det på ett rättframt, tydligt och fint sätt. Och Harriet är en allt annat än sentimental person, tvärtom, hon är lite kantig och mycket drastisk. Allt som allt är det en bok fylld av vardagliga sommaräventyr och värme.

Den ganska luftigt satta texten och de snygga bilderna av Bettina Johannson gör att duktiga läsare i ettan och tvåan och normalläsare i trean kan läsa själva. Men mest av allt rekommenderar jag den som högläsning i årskurs f-2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar