lördag 15 juni 2013

Undret

Undret från Brombergs förlag
Författare: R.J Palacio

När August Pullman föds är det osäkert om han kommer att överleva. Han har allvarlig gomspalt och gravt missbildat ansikte. Sina första år i livet sondmatas han och han genomgår oräkneliga operationer för att bli så bra som möjligt. Men trots detta har han ett ansikte som får folk att vända sig om på gatan, skrika rakt ut i förfäran eller bara vända sig bort så snabbt de bara kan.

På grund av sina problem har Auggie, som han kallas, undervisats hemma av sin mamma. Men nu när Auggie ska börja mellanstadiet tycker hans mamma att det är dags för honom att börja i en vanlig skola. Mer eller mindre i smyg har hon anmält honom till en skola och fast än han är livrädd för allt vad att börja skolan innebär för någon med ett så avvikande utseende som hans, går Auggie med på att börja.

Boken är berättad ur flera olika perspektiv: förs Auggies eget, sedan hans storasyster Vias, sedan Summers och Jacks, två barn som blir Auggies första nya vänner i skolan, sedan Justins, som är Vias pojkvän, därefter Auggies igen, Mirandas, som är Vias barndomsvän, för att till slut avslutas av Auggie. Dessutom återges en del e-post och facebookmeddelanden. Det ger en möjlighet att se historien ur flera olika perspektiv, vilket berikar berättelsen.

Även om slutet känns lite sockersött amerikanskt är det intressant att läsa om livet för någon med ett så ovanligt handikapp, hur det påverkar inte bara honom, utan hela familjen och omgivningen, bara detta hur han ser ut. Jag tror det funkar för egen läsning från fyran eller som högläsning från trean. Den kommer garanterat ge upphov till diskussioner om vad yta betyder i vårt samhälle och hur vi behandlar folk som ser avvikande ut, även människor med mindre avvikande utseenden är Auggis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar