fredag 24 maj 2013

Slottet av is

Författare: Janina Kastevik

Minna bor i en familj vars vardag styrs av vilket humör pappan är på. En dålig dag kan han explodera i hemska ilskeutbrott för minsta lilla, en bra dag är han världens bästa pappa. Men på sistone har det varit fler dåliga än bra dagar. Minna har lärt sig att parera för pappans humör och mamman flyr in i inneslutenhet och migränanfall. Men lillasyster Lo är för liten för att förstå, oavsiktligt provocerar hon pappans humör. Minna står inte ut med att se pappas ilska gå ut över Lo, hon tar på sig skulden och flyr sedan. Minna rusar ut i hissen där hon hittar en dold knapp som för henne ner och till en annan värld. Där träffar hon en kvinna som kallar sig "mormor", fast hon inte alls är som Minnas riktiga mormor och på något vis verkar det som om Minna är väntad. Dessutom visar det sin att mormor har en drake i garderoben och alltihopa blir för mycket för Minna, hon flyr hem igen.

Men Minna kan inte släppa tanken på mormor och den andra världen. Hon återvänder och när pappans utbrott återigen blir för svåra, tar hon med sig Lo. Så småningom dras hon oundvikligen in i ett äventyr, hon är kallad att genomföra ett uppdrag, att bekämpa en envåldshärskare och befria folket från hans nyckfulla tyranni.

En fin liten berättelse som andas Mio min Mio, med illustrationer av Jonna Björnstjerna. Jag undrar dock lite lite över klassningen, om den inte egentligen hade passat bättre på Hcf, men det är ju en ren bibliotekarieinvändning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar