måndag 7 maj 2012

Kaspar en kunglig katt

Författare: Michael Morpurgo

Illustrationer: Michael Foreman

Lagom till etthundraårsdagen av Titanics förlisning gav B Wahlströms ut Morpurgos Kaspar en kunglig katt från 2008. Boken ska ha kommit till efter inspriation Morpurgo fick när har bodde som husets författare på Savoy Hotel i London. (Vilken absolut underbar uppfinning av Savoy i London att ha en husförfattare! Tänk om fler hotell hade det!)

Berättelsen är en klassisk barnbokshistoria som andas FH Burnett och J Webster med temat det föräldralösa barnet som tack vare sin ärlighet och goda sinne kommer sig upp i världen. Här för vi möta Johnny Trott som kommer från ett barnhem och nu arbetar som piccolo på Savoy. Där lär han känna en rysk grevinna och dennas katt Kaspar. Vad som sedan händer ska inte avslöjas. Men så småningom vävs Johnnys öde samman med den amerikanska flickan Lizziebeths, de båda, och katten Kaspar, hamnar på Titanic, på skeppets första och enda resa...

Passar fint som högläsning från ettan, eller som egen läsning från trean, tror jag. En eloge till B Wahlström för den fina påkostade utgåvan med vackra färgillustrationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar