onsdag 23 november 2011

En nyckel, en gata och fyra brev

Författare: Rebecca Stead

Plötsligt en dag får Miranda ett mycket märkligt brev. Någon säger att han eller hon ska rädda livet på Mirandas vän och på sig själv och att Miranda för att hjälpa till ska skriva ett brev och berätta om vad som har hänt och inte glömma nämna var hemnyckeln förvaras. Miranda tycker att det är både obehagligt och obegripligt. Snart kommer fler brev och det framgår tydligare och tydligare att någon vet saker om Miranda och hennes liv som inte borde vara möjligt att veta, till och med saker som inte har hänt än.

Breven dyker upp under en period då andra märkliga saker händer i Mirandas liv. Hennes bästa vän Sal får stryk av den nya killen i skolan och säger då upp bekantskapen med Miranda, utan minsta förklaring. På gatan utanför hennes hus terroriserar ett gäng tonårskillar sin omgivning och skrämmer Miranda på hennes väg till och från skolan nästan lika mycket som galningen som sover under brevlådan utanför och skriker och sparkar mot bilarna på gatan.

Vilken pärla! Rätt svår, med kronologiska krumsprång och ett avancerat språk, men åh, så bra. Spännande, tankeväckande, rolig. Jag skulle tro att högläsning för år fyra, fem eller sex skulle kunna vara jättebra, men även för en läsvan, gärna lite filosofiskt lagd, mellanstadieelev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar