fredag 17 juni 2011

Krigarprinsessans hemlighetFörfattare: Zizou Corder

Pseudonymen Zizou Corder är tillbaka med en underbar äventyrsberättelse på svenska. Författarduon blev först kända med triologin om Lejonpojken, ett härligt högläsningsäventyr för alla från årskurs tre. Men duons förra bok, Nabus bok, föll mig inte alls lika väl i smaken. Desto mer glädjande är då Krigarprinsessans hemlighet.

Huvudperson är en flicka som flyter i land på en strand i den Grekiska övärlden. Tiden vi rör oss i är de gamla grekiska sagornas och gudarnas tid. De som finner barnet är kentaurer. De är en bortglömd grupp som hyllar fredliga livsformer och lever gömda från människorna och deras eviga konflikter, krig och våld. Där växer flickan, som får namnet Halosydne, upp. Hon lever som en kentaur och önskar att hon också vore en kentaur. Men en dag kommer verkligheten i kapp henne, hon och hennes fosterbror hamnar i knipa, fiskare upptäcker dem och Halo rövas bort. Hon kommer nu ut på en odysse, som för henne mellan Sparta och Aten. Hon upptäcker flickors obefintliga värde och tvingas utge sig för att vara pojke. Hon försöker ta sig hem och söker samtidigt sitt ursprung.

Som författare har Zizou Corder mognat sedan Lejonpojken. Det är välskrivet och spännande hela tiden. Att resa genom den grekiska antiken är en intressant erfarenhet. Rekommenderas för högläsning eller egen läsning från fyran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar