måndag 26 oktober 2020

Säg inget om Lydia

Författare: Celeste Ng

Säg inget om Lydia utspelar sig i slutet av 1970-talet i Ohio och handlar om familjen Lee: pappa James, mamma Marilyn och deras tre barn.
16åriga mellandottern Lydia är föräldrarnas ögonsten och genom dottern hoppas de kunna uppfylla de drömmar de själva haft när de var yngre. James, vars föräldrar kommer ifrån Kina, gjorde under sin uppväxt allt för att försöka passa in och bli accepterad i det amerikanska samhället och är glad att Lydia till skillnad mot honom själv verkar vara populär i skolan och ha många vänner. Marilyn, som alltid velat bli läkare men som var tvungen att lägga de planerna på hyllan när hon blev gravid uppmuntrar dottern att göra bra ifrån sig i skolan för att senare kunna komma in på läkarlinjen. Lydia gör allt för att leva upp till föräldrarnas höga förväntningar, men en dag dyker hon inte upp till frukosten och kort därefter hittas hon död i en sjö nära hemmet.

Vad är det som har hänt Lydia? Varför rodde hon ut i sjön mitt i natten? Var det någon som tvingade henne? Föräldrarna söker desperat efter svar och det visar sig snart att föräldrarna inte kände sin dotter så väl som de trott. Familjen Lee har också en mer komplicerad historia än vad den perfekta ytan ger sken av.

Det här är Celeste Ngs debutroman, men den andra som översatts till svenska. Jag tror att de som gillade hennes första bok på svenska, Små eldar överallt, även kommer att tycka om Säg inget om Lydia och det finns flera gemensamma teman: familjehemligheter, rasism och utanförskap.

En både spännande och drabbande roman som passar för gymnasiet och uppåt. 

Albert Bonniers förlag, 263 s.

1 kommentar: