måndag 17 juli 2017

Flickan på hotellet

Författare: Katarina Wennstam

När en flicka i Alex ålder hittas död, strypt, på ett hotell nära där hon bor, kan hon inte sluta tänka på det. Alex och hennes bästis Bianca, som är hemmasittare, börjar rota i fallet tillsammans med Alex andra bästa kompis Charlie. Till saken hör att Alex bonusmamma är polis, men ansvar för utredningen av dödsfallet. Dessutom är Alex mormor Astrid, som är hennes största förebild i livet, för detta domare, så Alex har ovanligt god insyn i hur polis- och rättsarbete går till. Hon är dessutom hela tiden väldigt medveten om att hon inte borde göra det hon gör när hon tar jobb som frukostvärdinna på hotellet för att få veta mer, i skymundan förhör de hotellanställda och med Bianca i täten tar kontakt med en misstänkt via sociala medier.

Den här berättelsen är löst baserad på ett verkligt fall då en ung tjej dog efter strypsex med en helt vanlig några år äldre kille. Aktualiteten och det verklighetsnära gör att den bränner till och är riktigt spännande. Samtidigt blir jag lite matt av att den är så väldigt redovisande Jag har inte läst någon av Wennstams spänningsromaner för vuxna och läser sällan eller aldrig deckare överhuvudtaget, så jag vet inte om det är ett gängse grepp i den genren att man överlag berättar i stället för att visa, eller om det helt enkelt är så att Wennstam inte är van att skriva för unga och inte tror att de klarar av lite "show, don't tell". Men det kan jag lova att de gör. Sen undrar jag också lite över inledningens helt osannolika scen i aulan där rektorn samlar alla tjejer för att prata om att killar tafsar på dem. Den mynnar ut i ingenting. Kanske kommer svaret på den frågan i nästa bok, för detta är den första i en tänkt trilogi.

Som alltid finns det olika kvaliteter i en bok och den här är, förutom en spännande bladvändare, en kraftfull och dagsaktuell inlaga i hur vi människor är mot varandra och hur folk behandlas olika beroende på kön eller ålder eller annat. Den är relativt lättläst och passar högstadiet och gymnasiet.

Rabén & Sjögren, 255 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar