fredag 13 januari 2017

Flickan med gåvorna

Bildresultat för flickan med gåvornaFörfattare: M.R. Carey

Tioåriga Melanie känner inte till någon annan verklighet än den i militärbunkern; cellen, korridoren, klassrummet och duschrummet. Hon hämtas varje morgon av vakter, en som håller en pistol riktad mot hennes huvud och två som spänner fast henne i en rullstol för att föra henne till klassrummet. Hon minns inte tiden före bunkern. Det var tiden innan orden. 

Genom att tjuvlyssna har hon snappat upp att det ovanför bunkern finns en militärbas. Hon tror att basen är till för att skicka ut eldpatruller som ska röja undan de hungriga. Hungriga är tidigare människor som angripits av  och de som känner lukten av människor och jagar tills de äter upp dem
Utanför militärbasen ligger region 6, ca 5 mil norr om London. Ytterligare sju mil bort ligger Beacon. Beacon är en riktig storstad som omges av havet på en sida och vallgravar och minfält på de andra tre, så de hungriga inte ens kan komma i närheten. Man kan leva hela livet i Beacon utan att någonsin se en hungrig. 

Vad Melanie själv inte förstått är att hon är en mycket speciell flicka. Dr Caldwell kallar henne för "vårt lilla geni" eller försöksobjekt A. Melanie och hennes klasskamrater är nämligen angripna av viruset som gör människor till hungriga, men de har i övrigt kvar alla sina mänskliga förmågor. Dr Caldwell vill därför,  till vilket pris som helst, använda Melanie i sin forskning. Forskning som Caldwell anser är nyckeln till mänsklighetens framtid. 

M.R. Careys fiktiva framtidsskildring är en skrämmande och känslosam thriller om förlorad barndom och om vad människor är villiga att göra för att överleva. 


Boken har också filmatiserats med Glenn Close i rollen som dr Caldwell http://www.imdb.com/title/tt4547056/. Den gick på svenska biografer hösten 2016.

390 s. Ordfront förlag.


2 kommentarer:

  1. Den boken har jag tänkt läsa snart. Kanske nästa månad.

    SvaraRadera
  2. Jag blev också väldigt sugen på den!

    SvaraRadera