måndag 12 mars 2012

Erebos

Författare: Ursula Poznanski

Den första konstiga som händer är att en av Nicks bästa kompisar börjar missa basketbollträningen och dyker upp i skolan rödögd och irriterad, helt ointresserad av att prata med Nick. Istället hänger han med två av skolans nördigaste killar. Det andra konstiga är att Nick ser hur ett litet platt paket vid flera tillfällen växlar ägare på skolan, under mycket diskreta omständigheter. Inte heller nu är någon intresserad av att prata om det med Nick. Han känner sig frustrerad och utanför, fattar inte vad som händer. Han diskuterar saken med sin andra bästis, som avfärdar det hela: det är säkert bara någon priatkopierad cd, inget att hänga upp sig på. Men så händer det äntligen. En tjej smyger åt honom ett paket, efter att först ha frågat några frågor: Har han egen dator? Lovar han att inte berätta för någon?

Det är ett datorspel som heter Erebos och det är helt sjukt bra. Nick dras in i det med hull och hår. Han kan inte tänka på något annat. Träningen, kompisarna, skolan, till och med Emily som han är kär i, allt blir med ens sekundärt. Det viktiga är att avancera i Erebos. Samtidigt är det lite, lite obehagligt. Det känns som om Erebos kan läsa hans tankar, det vet läskigt mycket om honom och det dröjer inte länge förrän Nick får sitt första uppdrag, inte i dataspelsvärlden, utan i det verkliga London. Det börjar oskyldigt, men blir allt mer tvivelaktigt. Hur långt är man egentligen beredd att gå för att behålla sin plats i spelet?

Det är en historia på gränsen mot sience fiction - vem vet hur mycket dataspel kommer att klara av i framtiden? Trots den lite osannolika intrigen, sugs man in i handlingen som blir allt mer spännande ju längre mot den blodiga slutuppgörelsen man kommer.

1 kommentar: