onsdag 28 oktober 2015

Nattbuss 198

Författare: Niklas Krog

Johan är en kille som inte syns, inte hörs. Han går sällan ut och roar sig utan spenderar det mesta av sin fritid med datorspel. Hans enda kompis är Hampus som han mest pratar lite med på tunnelbanan till skolan. Föräldrarnas skilsmässa ett halvår tidigare har varit ett hårt slag för honom. Livet känns planlöst. Men när Johan fyller 18 går han ändå ut och för att fira  med några ytligt bekanta killar. Kvällen blir dock inte som han tänkt sig, Johan häller i sig öl efter öl för att dölja hur misslyckad han känner sig och sedan tar han ensam nattbussen hem.

Det är på nattbussen det händer. Johan som är stupfull blir illamående, behöver kräkas. Föraren saktar in för att slänga av honom. Just då exploderar rutan ovanför honom, något stort tungt landar på honom. Sedan händer allt så snabbt. Bussen girar in i ett träd och välter. I kaoset ramlar Johan ut genom en krossad ruta och undkommer innan bussen slutligen kraschar och fattar eld.

Morgonen efter är minnena suddiga. Han är oskadd så när som ett sår på halsen och händelsen med nattbussen känns som en dröm. Inte kan han väl ha varit ombord på den? Och vara den enda överlevande? Han berättar inte för någon. Och samtidigt börjar han känna sig annorlunda. Säkrare, stabilare. Det är som om hans liv äntligen fått mening och riktning. Även fysiskt förändras han, han blir allt starkare och snabbare. Men den största förändringen är nog ändå omvärldens blickar på honom. Plötsligt syns han, drar till sig alla tjejers blickar och flera killars ogillande. Själv är han bara intresserad av Frida. Frida, som också har föräldrar som är på väg att skiljas och som verkar vara den enda Johan vill prata med.

Till en början skyller Johan alla förändringar på att han äntligen kommit över föräldrarnas skilsmässa. Men efterhand förstår han att det inte är allt...

Berättelsen berättas mest ur Johans perspektiv, men även ur Fridas och ur en okänd finsk mans, en man som också fanns på nattbussen när den eldhärjades. Det är snabbläst spänning i vardaglig miljö. Från åttan-nian och gymnasiet. Slutet lämnar flera lösa trådar och pockar på en fortsättning.

B.Wahlströms, 200 sidor.

2 kommentarer: