söndag 11 oktober 2015

Ishavspirater

Författare: Frida Nilsson
Illustratör: Alexander Jansson

Frida Nilsson är redan en högläsningsfavorit på många skolor med till exempel sina böcker om Hedvig. Här är hon tillbaka med en äkta äventyrsroman!

Siris lillsyster Miki blir rövad av den fruktade piraten Vithuvud. Siri bestämmer sig för att göra det omöjliga: att röva Siri tillbaka, att självmant söka upp Vithuvud på hans hemliga ö, där han utnyttjar barn som arbetskraft i sin gruva. Därifrån har ingen ännu kommit levande. Och det är bråttom. Gruvbarn håller inte länge. Och isen lägger sig, ogenomtränglig och hård, över Ishavet.

På sin väg träffar Siri flera människor som lever på och inte med naturen, som roffar åt sig mer än de behöver och utnyttjar barn, djur eller natur för sin egen vinnings skull. Men hon träffar också Fredrik, skeppskocken som delar hennes öde och blir hennes sanne vän och sammansvurna i uppdraget mot Vithuvud.

Lika kallt som ishavet är, lika isande spännande och iskallt otäckt är det här äventyret, som har full potential att bli en högläsningsklassiker. Frida Nilsson har skapat en alldeles egen värld med vindpinade skär och fläskiga sjöjungfrur, skoningslösa pirater och vassnäbbade valhöns. Jag rekommenderar starkt högläsning från trean och uppåt.

Natur & Kultur, 394 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar