lördag 24 oktober 2015

Jag och Earl och tjejen som dör

Författare: Jesse Andrews

Greg Gaines är en osäker kille full av självförakt som överlever till liv på high school genom att vara ytligt bekant och accepterad av många fraktioner som möjligt, utan att vara älskad eller hatad av någon. På fritiden gör han och kompisen Earl mer eller mindre utflippade filmer inspirerade av flera av filmhistoriens klassiker. De visar inte filmerna för någon och tycker själva att de är helt värdelösa. Earl lever i en total social misär med en försvunnen pappa, en mamma som dragit sig tillbaka till husets övervåning och en värld av drickande och sociala medier och bröder som ingår i kriminella gäng, sysslar med droger och är våldsamma. Greg tycker det på sätt och vis verkar härligt att ha fri tillgång till datorspelande och att ha noll föräldrainblandning i sitt liv, men hur som helst är det svårt att umgås hemma hos Earl, så de brukar hänga hemma hos Greg. Gregs mamma å sin sida lägger sig oavbrutet i Gregs liv och ständigt i fel saker. När hennes väninnas dotter, en skolkamrat till Greg som han absolut inte umgås med eftersom han inte umgås med någon i skolan utan medvetet håller sig utanför, drabbas av leukemi, mer eller mindre tvingar hon Greg att ta kontakt med henne och börja umgås för att hon behöver muntras upp. Rachel, som tjejen heter, tycker av någon anledning som inte den här läsaren lyckas förstå att Greg är otroligt rolig. De inleder en vänskap som mest går ut på att Greg känner sig obekväm och att Rachel skrattar åt olika extremt dumma saker Greg säger. Earl hänger också på och blir en del av deras gemenskap så småningom. Redan titeln avslöjar att det inte går så bra för Rachels tillfrisknande, behandlingarna är plågsamma och Earl försök att muntra upp Rachel blir allt mer desperata.

Det här är en bok som spretar åt många olika håll. På ett sätt är det en utvecklingshistoria om en omogen, osäker kille. På ett annat sätt är det en rolig bok - eller det tror jag i alla fall att många kommer att tycka - om ett allvarligt ämne och på ett tredje sätt är det en berättelse om dagens väldigt segregerade Amerika. Greg, som är jagberättare, inbjuder inte till någon sympati, tvärt om berättar han helt öppet om sina lägsta tankar och känslor. Snarare känner man medömkan med både Greg och Earl och "tjejen som dör" - som i den här berättelsen mest ändå blir rekvisita i Gregs utvecklingsberättelse. Men i alla avseenden är det en ganska ovanlig bok, en bok som stickar ut, vilket är en kvalitet i sig.

Att den här boken från 2012 nu kommer på svenska kan bero på att filmen Me and Earl and the dying girl hade premiär på Sundancefestivalen i januari och gjorde succé.

B.Wahlströms, 281 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar