lördag 17 oktober 2015

Skuggsommar

 Författare: Mia Öström

Det är den hetaste sommaren sedan 1892. Rakel är medbjuden - eller medtvingad- till Ellikas familjs sommarö, långt ute i skärgården. Hemma ligger mamma bakom evigt neddragna persienner. Rakel och Ellika är kusiner, deras mammor är systrar. När ni var små var ni så lika, säger de vuxna. Nu är allt annorlunda. Rakel hamnar mitt i ett tonårsuppror, Ellika är också medtvingad till sommarparadiset och hatar sina föräldrar. För Rakel finns inget utrymme för uppror, tassandet kring mammans problem tar all energi. Och nu är hon ju gäst. Ellika hatar Rakel också, för att hon är så snäll och foglig.

När Rakel simmar ut till hopptornet som tillhör ön är två flickor där. De är tvillingar och erbjuder Rakel att de ska lära henne att dyka. Rakel är den försiktiga typen, hon vågar vanligtvis inget. Men det vet ju inte tvillingarna. De erbjuder henne att vara med i Hoppklubben, där får bara modiga vara med och hon måste utföra olika utmaningar för att visa sig värdig.

Ellikas pappa tillkallar en rivningsexpert för att riva hopptornet. Tvillingarna säger att de ska stoppa det, de ska skrämma iväg Ellikas familj från ön innan de hinner riva tornet. Mystiska saker börjar hända på nätterna och både Rakel och Ellika vet att tvillingarna ligger bakom. Men vem är de två flickorna egentligen? Varifrån kommer de? Hur tar de sig till och från ön?

Det här är en berättelse för alla som vuxit ur Ingelin Angerborns böcker. Här samsas den ödesmättade och spöklika stämningen med tonårsuppror. Boken är tonårsklassad, men den kommer att passa utmärkt både för övre delen av Hcg-gruppen och vuxna. Jag tänker mycket på Underbara kvinnor vid vatten när jag läser.

Gilla böcker, 185 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar