fredag 16 oktober 2015

Den sovande och sländan

Författare: Niel Gaiman
Illustratör: Chris Riddell

Om sagor berättas många gånger kan de få helt andra slut än de hade från början. De kan flätas in och ut ur varandra och ta helt andra vändningar än de vi är vana vid. Om inte alla folksagor som nedtecknats av Bröderna Grim hade stelnat i den form de gav dem hade vi haft en helt annan sagotradition i dag än den vi nu har. I den här rikt illustrerade kortromanen, eller novellen i stort format, spinner Gaiman om och vidare på två av dessa sagor som vi känner så väl från Bröderna Grim: Törnrosa och Snövit.

Det är ett klassiskt sagoäventyr där hjälten är en ung drottning. Hon ställer in sitt förestående bröllop för att ge sig ut och rädda kungariket från något som verkar vara en sömnfarsot. Vid sin sida har hon tre dvärgar. Dem känner hon väl, för hon bodde med dem när hon var yngre. De vandrar genom sovande städer och vakna drömmar och de når det sovande slottet, omgärdat av växande törnrosor. Där finns en mycket gammal kvinna som vaktar. Och där finns en sovande skönhet. Vem, vad, är det drottningen väcker med sin kyss?

Den här berättelsen är tonårsklassad, men jag tror absolut att man kan högläsa den från årskurs två-tre. Den kan vara kul att ha med i ett sagotema för att kunna diskutera hur sagor förändras med tiden och för att jämföra olika versioner av klassiska sagor.

Bonnier Carlsen, 72 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar