lördag 3 oktober 2015

Mysteriet på Hester Hill

Författare: Kristina Olsson

Meg och Frank är tvillingar som motvilligt blir ivägskickade till gammelfarbror Eliot och hans man Carl för att tillbringa några sommarveckor på deras slottslika hus Hester Hill. Tvillingarnas föräldrar håller på att skiljas och man får tydligt känslan av föräldrar som inte mäktat med att sköta separationen på bästa möjliga sätt för barnen. Meg och Frank, som turas om att få ha berättarperspektivet, är fulla av motstridiga känslor av sorg och ilska.

På Hester Hill, som Eliot och Carl kallar sitt hus, händer mystiska saker. Meg hör steg och barnskrik från den igenbommade övervåningen och någon som ropar i skogen vid den mörka dammen. Frank får veta att det finns ett paket till Meg i bokhandeln i byn. Paketet innehåller en dagbok, tom, men med en nyckel gömd i. Vart leder den? Tillsammans med Lily, dotterdotter till förvaltaren på Hester Hill, börjar de utforska huset och dess förflutna. Från den stökiga vinden med dess gömda hemligheter där steg hörs i trappan, till källaren som är dold bakom en lönndörr. Och utanför blir vädret allt sämre, ovädren avlöser varandra, åskan får huset att skaka och till slut hotar dammen att brista.

Denna mix av klassiska barnlitteraturingredienser; tvillingar, ett mystiskt hus, en lite grinig gammelfarbror, vuxna som har fokus någon annanstans, spökerier och en mörk dold historia, fungerar alldeles utmärkt i händerna på Kristina Olsson. Läsare av hennes Åhustriologi kommer inte att bli besvikna.

Lilla Piratförlaget, 221 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar