fredag 16 oktober 2015

Rör mig inte

Författare Tahereh Mafi

Det är något speciellt med Juliette. Allt levande hon rör vid skadas eller dör. Hennes föräldrar kunde inte ens vidröra henne och därför hävdade de styrande att det bästa var att spärra in henne.

I nästan ett år har Juliette suttit inspärrad i en isoleringscell på ett mentalsjukhus utan någon att prata med, utan närheten och värmen från en annan människa. En dag knuffas en pojke in i Juliettes cell.

Utanför mentalsjukhuset har världen kollapsat och Återetablissemanget har tagit makten. Maten har sinat, naturen såväl som människor och djur dör. Återetablissemanget har lovat att ställa allt tillrätta igen. I själva verket vill de bara kontrollera folket…

Berättelsen tar fart när Juliette räddas och förs ut från mentalsjukhuset. Återetablissemanget vill använda henne och hennes kraft som ett maktredskap, något som hon till varje pris vill förhindra.

Tahereh Mafi har skapat en skrämmande värld. En dystopi där problemen som människorna i romanen möter känns inte helt främmande med de hot som hänger över vår natur idag.

Återetablissemanget säger sig vilja lösa problemen genom att flytta människor från deras bostäder till flyktingläger. De smäller upp industrier och förbjuder allt som kan vara till glädje eller tröst för mänskligheten, som religion, konst och litteratur. Svaga människor får inte plats i den här världen.

Rör mig inte är en spännande och välskriven bladvändare med ett underbart bildspråk. Den slutar när det är som mest spännande, men som tur finns redan nummer två och tre i denna triologi. De heter ”Rädda mig inte!” och ”Sätt mig i brand!”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar