lördag 24 oktober 2015

Bakom linjen

Författare: Tom Palmer

Detta är en bok om första världskrigets fasor, men också en bok för fotbollsälskare. Den är baserad på den sanna berättelsen om Jack Cock som gjorde Englands första internationella mål i fotboll efter första världskriget.

Jack har hela livet drömt om en framtid som fotbollsproffs. När hans dröm äntligen verkar gå i uppfyllelse är första världskriget över Europa och folk demonstrerar på matcherna för att fotbollsspelarna inte tar sitt ansvar för krigsinsatsen och tar värvning. Det skapas konstnärsbataljoner, musikerbataljoner och till sist även en fotbollsbataljon. Jack inser att det enda han kan göra är att ta värvning och göra sin plikt för landet, även om det lägger sig i vägen för hans livs dröm.

Palmer skildrar krigets vardag i de leriga skyttegravarna, med råttor, hopplösa slag och kamrater som skadas eller dör. Men han berättar också om den fotbollsturnering som kallades Flanders Cup som spelades bakom frontlinjen mitt under brinnande krig. Boken är mellanåldersklassad men förlaget rekommenderar den från 13 år. Jag tror att den passar allra bäst som lättläst på högstadiet eller gymnasiet och gärna  i samband med studier av första världskriget.

Argasso, 170 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar