lördag 24 oktober 2015

Flickan med glasfågeln

Författare: Esme Kerr

Edies föräldrar dog när hon bara var ett spädbarn och hon har vuxit upp med farmor Babka. När Babka börjar förlora synen tar hon Edie ur skolan och börjar hemundervisa henne för att undgå upptäckt av de sociala myndigheterna. Edie blir en mycket ensam flicka och de lever ett knappt liv och till sist går det inte längre. Babka skickas till ett äldreboende där hon vantrivs och Edie hamnar hos sin moster där hon vantrivs ännu mer. Hennes äldste pojkkusin är grovt sadistisk och gör allt han kan för att göra Edies liv outhärdligt med sina två yngre bröder i släptåg. Då får Edie ett märkligt erbjudande av en av mammans kusiner. Kusinen, som är konsthandlare och fifflare, är gudfar åt Anastasia, dotter till en rysk prins. Anastasia går på en väldigt gammaldags internatskola och konstiga saker händer där, Anastasia vantrivs och kanske är hon mobbad. Men skolledningen tar inte problemet på allvar och därför vill prins Stolonov skicka dit en flicka som kan ta sig an problemen från insidan. Denna flicka blir Edie, hon är perfekt för uppdraget: ingen familj, ingenting att förlora.

På Knight's Haddon är allt modernt förbjudet, mobiltelefoner och datorer är bannlysta och kontakt med föräldrar tillåts endast brevledes. Fickpengar är starkt ransonerade och rörelsefriheten begränsad. Ibland får man gå till den närliggande byn på söndagen, men utegångsförbud är en vanlig straffmetod och straffen är många, eftersom reglerna är så många att det är svårt att låta bli att överträda dem. Edies uppdrag visar sig vara väldigt svårt. Anastasias saker försvinner och återfinns sedan just när Anastasia sagt att hon saknat dem. Medeleverna har tröttnat på hennes anklagelser och retar henne för att hon beskyller andra när hon själv är virrig. Anastasia börjar själv tvivla på sitt förstånd. Edie däremot är den enda som tror på Anastasia. Dessutom börjar hon trivas på Knight's Haddon trots det rigorösa regelverket, och hon är mån om att klara sitt uppdrag för att får stanna kvar där.

Medan Edie försöker lösa myteriet med Anastasias försvunna saker flyter trådar från hennes eget förflutna upp till ytan. Rektorn, som Edie dragits till från första början, visar sig ha kopplingar till Edies döda mamma. Men samtidigt döljer hon något för Edie, vad? Och varför?

Trots att det är en del lösa trådar som inte riktigt fångas upp på slutet är det här en väldigt spännande berättelse i fantasieggande miljö. För alla bokslukare från trean och uppåt och gärna som högläsning.

Opal, 281 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar