tisdag 6 oktober 2015

Var är Audrey?


Författare Sophie Kinsella


Audrey är 14 år och har inte gått i skolan på flera månader. Det hände något som vi som läsare inte får veta mer om än att tre tjejer, jämnåriga med Audrey, blev avstängda från skolan. Audrey hamnade på sjukhus och lider av social fobi, panikattacker, ångest och depression.

Vid bokens början har det gått en tid och Audrey är hemkommen från sjukhuset. Hon går inte utanför hemmet, klarar inte av att prata med någon annan än sin närmsta familj och bär ständigt ett par mörka solglasögon. Hon går till sin läkare dr. Sarah med jämna mellanrum och av dr. Sarah får Audrey i uppgifter för att öva sin sociala förmåga. En uppgift är att hon ska filma sin omgivning som ”en fluga på väggen”. Audrey filmar och vissa delar av boken är som en manuskripttransaktion.

Under bokens gång får vi följa Audreys sakteliga tillfrisknande. Vi får även uppleva hur hon blir kär i sin brors dataspelskompis Linus.

En stor del av boken handlar om Audreys mammas ständiga jakt på brodern Franks dator och spelande. Mamman har nämligen läst en lista om hur du upptäcker att ditt barn är spelberoende i Daily mail och den listan stämmer på pricken in på Frank.

Sophie Kinsella skriver träffsäkert om föräldrar vs tonåringar i zappandets och datorspelandets tidsålder. Hon berättar om ett allvarligt ämne på ett humoristiskt och lättsamt sätt. Audreys lillebror Felix, 4 år, beskriver en fyraårings söta och samtidigt fullständigt irrationella beteende på pricken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar