tisdag 21 februari 2017

Våra kemiska hjärtan

Författare: Krystal Sutherland

Henry har precis börjar sista året på High School när Grace Town promenerar in på hans dramalektion. Hon ser snäppet fräschare ut än en uteliggare, med smutsigt hår, alldeles för stora pojkkläder, stripigt otvättat hår och stödd på en käpp. Henry har tidigare inte intresserat sig så mycket för att datea tjejer. Han har fullt upp med sina kompisar, skolan, familjen och att fjäska för svenskaläraren Hink, så att han ska få bli redaktör för skoltidningen sista året. Dessutom tror han på den stora romantiska livslånga kärleken, den som fäller en som en fura och varar livet ut. Men mycket snart visar det sig att Grace och han tillsammans blir utsedda till redaktörer för tidningen och de börjar så småningom spendera allt mer tid i hop. Och trots (eller kanske tack vare?) att Grace är tystlåten, hemlighetsfull, luktar inte illa och i övrigt framstår som ganska långt från drömflicksbilden, dras han till henne. Något är trasigt med Grace och han vill så gärna laga det. Dessutom har de kul ihop, de dagar som är bra Grace-dagar, de dagar hon släpper in Henry.

Den här boken har strösslats med jämförelser med John Green, Rainbow Rowell och E. Lockhart, vilket skjuter upp förväntningarna på en skyhög nivå. Till bokens fördelar hör den roliga och rappa dialogen, fullproppad med populärkulturella referenser som kommer att uppskattas av den tilltänkta målgruppen. Dessutom att den kommer att vara en fin tröst för alla som någon gång drabbats av ett brustet hjärta. Till nackdelarna hör att den bland blir pratig och lite långrandig, plus att en del av karaktärerna känns lite orealistiska, till dem hör Henrys föräldrar och syster, vilket inte gör så mycket, eftersom de är ganska perifera, men också Grace är svår för mig att få ihop.

En intressant detalj är att Våra kemiska hjärtan hakar i en trend jag var inne på förra året, nämligen att vänskap och i viss mån syskon och familj, framstår som viktigare än den romantiska kärleken (exempelvis i det här boktipset på Ingen normal står i regnet och sjunger). I den här boken omges Henry av sina bästa vänner Lola och Murray och de tre trofasta vännerna följs åt genom kärlekens våndor och bärgar varandra ur kraschade förhållanden på ett oerhört kärleksfullt sätt. Den passar ungefär övre delen av högstadiet och undre delen av gymnasiet och kan med fördel också köpas in på engelska.

Bonnier Carlsen 330 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar