måndag 6 februari 2017

Om jag får stanna

Författare: Kajsa Gordan

Detta är både en vardagsberättelse om kompisar, skolan, födelsedagar, husdjur och familjen och en berättelse om två flickor, två familjer, som genomlever vars en kris, båda allvarliga, men ändå på väldigt olika nivå. Kapitlen berättas omväxlande av Illona och Stella. De går i samma klass och har varit bästisar sedan förskoleklassen. Illonas familj bor på ett kloster i väntan på asylbesked. Stella, som har en helt vanlig villafamilj med allt vad det innebär av överflödskonsumtion och Thailandsresor, har en bror som slutat gå till skolan. Han har suttit hemma i två år och sover hela dagarna.

Den stora konflikten i boken är så klart Illonas familjs kamp för att få stanna i Sverige. För Stella, som ser Illonas så mycket större problem, känns det nästan skamligt att ta sin familjs problem på allvar, de har ju allt Illona vill ha, men hennes bror "väljer" att förkasta det. När Stella tar initiativ till att klassen ska göra något för att hjälpa Illona och hennes familj känns det bättre.

Det är en fin inkännande berättelse som skildrar de bägge flickornas känslor på ett trovärdigt sätt. Passar både som egen läsning och högläsning, från trean och uppåt.

Rabén & Sjögren,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar