tisdag 14 februari 2017

En mörk strimma av ljus

Författare: Samar Yazbek

Hanan ser sent en kväll en strimma av ljus från sin åldrige makes sovrum. Hon upptäcker maken i säng med den unga tjänsteflickan, tillika Hanans älskarinna, Alya. Hanan slänger ut Alya och efter åtta år av trygghet hos familjen tvingas Alya söka upp slummen al Raml där hon växte upp.

I en mörk strimma av ljus får vi följa Hanans uppväxt till kvinna i ett överklassens Damaskus. Hennes väg från övergrepp i tonåren, genom tvångsäktenskapet med den åldrade kusinen och hennes upptäckt av och gemenskap i  den lesbiska överklassens orgier.

Parallellt får vi följa Alyas uppväxt i slummen med en pappa som misshandlade både henne, syskonen och modern. En vardag av slag, våldtäkter och en ständig sopstank. Alyas räddning var när hennes pappa mot en summa pengar lämnade henne att arbeta som tjänsteflicka hos Hanan. När Alya upptäcker hur hon kan leva ett liv i lyx med hjälp av sexualitet tar hon givetvis chansen.

Hanan drabbas av panik när hon inser  och medger för sig själv att hon slängt ut den enda person som gett henne kärlek i hennes annars kärlekslösa men privilegierade liv. Hon ger sig ut på Damaskus ödsliga gator efter tjänsteflickan.

Yazbek skildrar ett patriarkalt Syrien där det kvittar om du som kvinna är rik eller fattig. Är du kvinna är du ändå ofri. Den ger en mörk bild av kvinnors situation och utspelar sig innan krigets utbrott.

2011 tvingades författarinnan Samar Yazbek lämna Syrien och är nu aktuell med boken Resa i tomheten som skildrar hennes återresor till landet under 2012 och 2013. Jag ser fram emot av att ta del av denna skildring.

1 kommentar: