lördag 25 februari 2017

Farlig mark

Författare: Louis Sachar

Tamaya går på  privatskolan Woodridge Academy i Heath Cliff, Pennsylvania. Hon går där på stipendium och hon är skolans kanske flitigaste, mest plikttrogna och osynliga elev. Enda gången hon glänser är när hon en gång om året tar emot ett diplom för 0% frånvaro. Till och från skolan har hon följe med den några år äldre Marshall Walsh. De bor grannar men i skolan låtsas de att de inte känner varandra. För Marshalls skull. Marshall å sin sida har det just nu inte så lätt i livet. En ny elev har börjat i hans klass, en riktig värsting, som gör allt för att göra livet surt för honom. Just den här dagen har Chad, som denna smågangster heter, lovat Marshall att spöa upp honom på vägen hem, varför Marshall väljer den förbjudna genvägen genom skogen. Tamaya å sin sida vill absolut inte gå genom skogen, men hon är också förbjuden att gå ensam hem, och väljer därför ett av två onda ting och följer efter Marshall.

Tamaya och Marshall är mer eller mindre vilse när de blir hittade av Chad som hittar i skogen bättre än de. Chad ger sin på Marshall och utan att tänka sig för skopar Tamaya upp en näve stinkande gyttja ur en pöl och slungar den i ansiktet på Chad för att hjälpa Marshall. Sedan flyr de tillsammans och lyckas till sist hitta hem.

Väl hemma upptäcker Tamaya att hennes hand börjar täckas av utslag och så småningom stora blåsor överallt där hon haft kontakt med gyttjan. Hon våga dock inte berätta något för sin mamma av rädsla för att avslöja att de varit i den förbjudna skogen. Under natten och dagen efter sprider sig utslagen och spricker till blodiga köttsår och samtidigt får eleverna på skolan veta att Chad saknas. Han kom aldrig hem från skolan i dagen innan.

Berättelsen om Tamaya och Marshall korsklipps med förhör med en "galen vetenskapsman" i utskottet för miljö och energi i Förenta staternas senat. Där får vi veta att en katastrof har skett, att tusentals människor insjuknat, allt för att man på något sätt slarvat med en slemsvamp som tagits fram för att skapa ett nytt drivmedel, Biosin.

De inklippta "hemligstämplade" förhören gör berättandet lite träigt och Tamaya är kanske för dygdig, lojal och rättrådig för att kännas helt trovärdig, men det är ändå en spännande berättelse om hur naturen kan slå tillbaka på oss människor om vi försöker mixtra med den för mycket.

B. Wahlströms, 188 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar