måndag 6 februari 2017

Om jag försvann

Författare: Meg Rosoff

I Meg Rosoffs nya bok träffar vi Mila som är på väg till New York (staten, inte staden) med sin pappa Gil för att hälsa på hans bästa vän som han inte träffat på många år. Strax före resan får de höra att Matthew, som vännen heter, har försvunnit. Hans bil är borta, men inget annat. Efter lite dividerande bestämmer de sig för att åka ändå och besöka frun och deras lilla bebisson och hjälpa till att leta efter Matt.

Mila, som har fått sitt namn efter sin farfars terrier, har en förmåga lite över det vanliga att läsa av stämningar, känna lukter, se samband och pejla av känslolägen, ger sig i kast med att lösa mysteriet med Matts försvinnande. När de kommer till parets hus är stämningen konstig, lögnerna, anklagelserna och de oläkta såren hänger i luften och Mila får sova i Owens rum. Owen, Matthews son som dog i en bilolycka för några år sedan. Gil och Mila bestämmer sig för att bege sig norrut, mot en stuga Matt äger nära Kanadensiska gränsen. Kanske är det där han är. Med på resan följer Honey, Matts övergivna vita schäfer.

Framme i stugan finner de något helt annat än Matthew. Mysteriet med hans försvinnande både klarnar och tätnar på samma gång.

Det här är en berättelse man vill läsa med pennan i hand. Jag finner massa meningar eller formuleringar jag vill stryka under och det framstår klarare än någonsin vilken värdig ALMA-mottagare Rosoff var. Förlaget rekommenderar boken för tolv år och uppåt, Mila som berättar historien är själv tolv, men det är absolut en allåldersbok. Jag hoppas att många ska läsa den, och gärna läsa den tillsammans. Den handlar om att vara barn och om att vara förälder, om sanningar och lögner och om varats olidliga krånglighet. Den handlar också om vänskap och om att förändras och växa upp.

Gilla böcker, 249 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar