tisdag 28 februari 2017

Lögnernas träd

Författare: Frances Hardinge

Faith och hennes familj bestående av mor, far, bror och en morbror, beger sig brådstörtat från Kent i England till den lilla ön Vane. Utåt sett ska de föreställa att fadern, pastorn, en hedrad vetenskapsman, åker dit för att delta som expert i utgrävningar där. Men egentligen flyr de en katastrof, en stor tidning har publicerat bevis för att pastorn publicerat falska forskningsresultat.

Som flicka i familjen är Faith i princip ingen. Det är en position hon inte kan låta bli att utnyttja till att osedd lyssna, dra slutledningar och göra efterforskningar. Hon är, till skillnad från lillebror Howard som är familjens hopp om framtiden, högst naturvetenskapligt intresserad och har genom egna studier i faderns bibliotek lärt sig en hel del. Det tar inte lång tid för henne att klura hur landet ligger och väl på Vane fortsätter hon sina spaningar. Vem det nu än är som jagat dem från Kent är inte långt efter. Efter att ha fått ett anonymt brev drar fadern ut Faith, som är tillräckligt obetydlig i hans tycke för att dela en djup hemlighet, på en vansinnig nattlig expedition och försvinner sedan i natten. Morgonen efter hittas han död. Det ser ut som han kastat sig utför ett stup. Faiths mamma  gör allt i sin makt för att få det att se ut som en olycka - självmord är ett brott och hon vill inte att hennes man ska dö som en brottsling - men Faith, som var med honom på den nattliga räden vet. Hennes pappa var jagad. Han var orolig och beväpnad och gömde en stor hemlighet. Han tog inte sitt liv. Han blev mördad. Men så klart lyssnar ingen på Faith. Hon är flicka. Detta är en tid på männen är Herrar, damerna ska vara mindre vetande, de har mindre hjärnor och mindre förstånd. Deras kroppar är tyglande av korsetter och krinoliner och deras sinnen av samhällets konventioner. Deras handlingsutrymme är i bästa fall minimalt. I realiteten inget. Faith, som hyser en djup och tämligen obesvarad kärlek till sin far och vetenskapen, ger sig dock inte. Hon gör allt som står i hennes makt och lite till för att rädda faderns rykte och lägga sanningen i ljuset. En uppgift som visar sig vara både farlig och omöjlig.

Det här är både oerhört spännande och djupt obehaglig läsning. Att påminnas om den tid då kvinnan var helt i den manliga delen av samhällets våld på nåd och onåd, är både nyttigt och intressant. Att Hardinge dessutom skrivit ihop en väldigt spännande skröna gör inte saken sämre. Den passar goda läsare på högstadiet och uppåt. Fantastisk även  som högläsning tillsammans i familjen, från mellanstdiet.

Av Frances Hardinge finns tidigare på svenska den helt utmärkta Mosca My och de bannlysta böckerna, ett hett boktips för alla som missat den. Den kom på Bonnier Carlsen 2007 och finns tyvärr inte längre att köpa, men låna den genast på bibblan (här är en liten text jag skrev om den för många år sen om någon är nyfiken).

B. Wahlströms, 401 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar