onsdag 8 februari 2017

Ordbrodösen

Författare: Anna Arvidsson

Siri växer upp i en bruksort stillsamt och avskiljt med sin mormor och morfar. Fadern dog innan hon föddes och modern dog när hon var liten. Hon växer också upp med ett öde vilande på sina axlar. Hon kommer nämligen från en släkt med ordbrodöser. Ordbrodöser, de är alltid kvinnor, kan styra andras vilja och handlande med hjälp av sina skrivna ord. Förmågan debuterar när man fyller 18, då genomgår man ett inträdesprov och sedan inleds ens läroår tillsammans med en äldre ordbrodös. Att var ordbrodös ger en en avsevärd makt och det gäller att kunna hantera den med förstånd och respekt.

Siris inträdesprov stundar. Det är mer än ritual än ett regelrätt prov, ingen kvinna född av en ordbrodös har misslyckats, ifall de fem villkoren är uppfyllda. Och det är de i Siris fall. Eller?

På dagen för inträdesprovet går allt åt ett helt annat håll än Siri hela sitt dittillsvarande liv väntat sig. Det leder till att hon får anledning att gräva djupt i sin familjs historia och även i ordbrodösernas historia och upptäckterna är inte alltid trevliga. Plötsligt är det inte lätt att veta vem som är vän och vem som är fiende och vilka fruktansvärda brott som kan ha begåtts för ordbrodösernas fortlevnad.

Anna Arvidsson debuterar här med denna fantasy i Svensk vardagsmiljö. Ordbrodösernas förmåga påminner mig både om drömväverskan Orseolas i Turtschaninoffs Naondel: krönikor från Röda klostret och förmågan som Meggi och hennes pappa besitter i Funkes Bläcktriologi, att läsa människor in och ut ur fiktion, men är ändå Arvidssons alldeles egen skapelse. Det är spännande att läsa, med rapp handling och många intressanta karaktärer. En liten tråd lämnas fladdrande som en möjlighet till att göra uppföljare, men jag hoppas ändå att det inte blir så. Historien håller hela boken ut men det finns en viss bräcklighet i fiktionen, världen Arvidsson bygger upp känns inte helgjuten nog för fler delar.

Passar högstadiet och nedre delen av gymnasiet.

Rabén & Sjögren, 322 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar