torsdag 2 februari 2017

Sanning och skvaller

Författare: Curtis Sittenfeld

Här har Sittenfeld, på uppdrag från förlaget, skrivit en modern version av Jane Austens Stolthet och fördom och placerat sin saga i Cincinnati med utstickare till Los Angeles och New York. Och en saga är precis vad det är, en modern saga där Sittenfeld frossar i skvaller, romantik, sex och pikanta detaljer. Vill man ha en realistisk relationsroman kan man leta någon annanstans. Vill man ha något som verkligen underhåller och kittlar i stunden har man hamnat rätt.

Liz, 38 år och näst äldst av de fem ogifta döttrarna Bennet återvänder till föräldrahemmet i Cincinnati med sin storasyster Jane för att hjälpa till under faderns konvalescens. I det stora huset bor förutom makarna Bennet tre yngre döttrar, alla dock gott och väl vuxna och mer eller mindre odrägliga, som lever drönarliv medelst träning, stenåldersdieter eller oändliga studier utan att bidra det minsta till hushållet. Samtidigt får den före detta dokusopastjärnan Chip Bingley en tjänst som läkare på stadens sjukhus, vilket gör Mrs Bennet till sig i trasorna över att kunna få en av sina döttrar, helst den äldsta, bortgift med honom. På festen hos en av makarnas vänner, då systrarna ska få träffa Bingley, dyker också hans syster och tillika manager, den helt förfärliga Caroline, samt Bingleys kollega från sjukhuset den snorkige Fitzwilliam Darcy upp. Sedan är scenen redo för drama. Och trots att utgången är välkänd är det kul och spännande att läsa.

Sittenfeld fegar inte att väva in så många moderna relationskomplikationer som möjligt i sin skröna. Det är spermadonation, ofrivillig barnlöshet, transsexualitet, homosexualitet, frivillig barnlöshet, bristen på sjukförsäkringar och reality-tv, bland annat. Samtidigt låter hon sina personer samtala med vad som måste vara medvetet anakronistiska ordvändningar, vilket hjälper till att förhöja skildringen och ge den dess skimmer av saga, något som också omslaget à la chokladpralinkartong hjälper till att signalera.

Lämplig att läsa från åttan och uppåt. Trots bokens tjocklek är den ganska snabbläst med luftig sättning och ibland mycket korta kapitel. Perfekt att ta upp i samtal om fanfiction eller om klassiker.

Wahlström & Widstrand, 460 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar