tisdag 19 september 2017

Wursten och Veganen

Författare: Åsa Asptjärn

Satirikern och författaren Åsa Asptjärn, som tidigare skrivit tre böcker om Emanuel Kent har här kommit med en bok för lite yngre publik. Det handlar om Bodil som kallas Wursten. Hon har har hamnat i kläm i den åldern då vissa (hennes förra bästis Veronika och hennes nya bästis...) vill ha pojkvän och stringtrosor, medan andra (Wursten) vill läsa Fantomen och ha veckodagstrosor. Det är är sommarlov och deppigt. Det är då Veganen, eller Diana som hon heter, dyker upp. Hon är en ganska klistrig och ettrig typ, Wursten vill inte helt ge upp sina gamla vänner för att hänga med Diana, men till slut är det omöjligt att bortse från Dianas envisa uppvaktning och Veronikas svek. Diana är vegan och aktivist och hon vill gärna göra en politisk aktion. Dessutom tycker hon att det är viktigt med ärlighet och tillit och allt detta sätter igång en serie händelser som innefattar en misstänkt satanist, en förrymd iller, ett inbrott, en begravning och flera förlåt. Det blir en sommar Wursten aldrig kommer att glömma.

Åsa Asptjärn skriver gärna om politiskt medvetna barn och unga. I Emanuel Kent-böckerna är det Emanuels storasyster Vanja som har den rollen, även om han själv blir inblandad i en politiskt aktion i den senaste boken. Wursten och Veganen är något mindre komisk än hennes tidigare böcker, det finns ett större anslag av ensamhet och utsatthet i den, men det finns ändå, som alltid hos Asptjärn, en udd av humor.

Kommer att passa kanon i årskurs 4-6, gärna som högläsning och gärna som gruppläsningsbok. Kommer att ge upphov till många fina samtal om vänskap, mod, civil olydnad och mobbning.

Bonnier Carlsen,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar