Författare: Michael Bornstein och Debbie Bornstein Holinstat
Michael Bornstein var en av de yngsta överlevande när Auschwitz befriades av Röda armén i januari 1945. Under sitt liv har han inte velat berätta så mycket om den tiden ens när hans barn frågat, han har inte velat blicka bakåt, inte heller velat rota i smärtsamma minnen, utan hela tiden se framåt. Men när han upptäckte att en blid av honom själv publicerats på en förintelseförnekarsida på nätet, som ett bevis för att berättelserna om Auschwitz var lögner, kände han att tiden var kommen för honom att berätta sin historia. Han gör det i den här boken tillsammans och med hjälp av sin dotter Debbie Bornstein Holinstat.
Michael föds 1940 i ett redan ockuperat Polen, i staden Zarki som har en stor judisk befolkning. Ovanligt länge får familjen bok kvar i sitt hus i vad som kallas för ett "öppet ghetto". Michaels pappa blir ordförande i det lokala juderådet, en position som delvis är en förbannelse men som också ger honom möjlighet att med list och mutor göra livet lite bättre för den judiska befolkningen och skjuta upp den slutgiltiga deponeringen av alla Zarkis judar i det längsta. Familjen är hela tiden, trots allt mer förfärliga omständigheter, benhårt beslutade om att överleva också detta, att blicka framåt oavsett vad som händer. Det är sammantaget en makalös berättelse om mänsklig överlevnadsvilja, men också om en serie lyckliga omständigheter som gör att det lilla barnet Michel fortfarande är vid liv när lägret befrias.
Många berättelser om förintelsen tar slut när tyskarna förlorar kriget och lägren öppnas. Men här får vi följa Michel och hans familj en bit till. Och det är bra, för trots att de inte längre är koncentrationslägerfångar har de en lång väg tillbaka till ett normalt liv. Bornstein berättar om makalösa familjeåterföreningar, uppgrävda familjeskatter, annekterade hus och en helt fantastisk geist att kämpa vidare för att återuppbygga sitt liv. Han berättar också hur han gjort efterforskningar och intervjuer för att fylla de många luckor som finns i hans minne från det här tiden. Det här är en bok som kan användas så väl i historieundervisningen som i undervisning i källkritik och ett oerhört viktigt dokument idag när det är allt färre kvar av de som kan berätta de här historierna.
B. Wahlströms, 286 sidor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar