onsdag 6 september 2017

En allmän teori om glömska

Författare: José Eduardo Agualusa

Ludovicia, kallad Ludo, hamnar i Luanda eftersom hennes syster Odete gifter sig med en gruvingenjör från Angola och hon flyttar med henne dit. Ludo tycker inte om att gå ut, hon är ängslig och håller sig mest inomhus. Hennes svåger ger henne schäfern Fantasma som sällskap. När revolutionen börjar skaka Angola och nationen utropar sig självständigt försvinner systern och svågern och Ludo, som är rädd för allt som händer utanför lägenheten, murar upp en vägg framför lägenhetens dörr. Där innanför, utan annat sällskap än Fantasma, överlever hon i 28 år.

I botten på den här berättelsen ligger en sann historia om en kvinna med samma namn och öde, men författaren José Eduardo Agualusa har kring den diktat en historia och ett persongalleri som skildrar en dramatisk historisk period ur flera olika personers synvinkel. Dessa personers levnadsöden löper över varandra och stundom samman och till sist låter han alla livstrådar löpa samman på ett intrikat sätt.

Det är en förhållandevis lättläst och väldigt vacker berättelse från en del av världen vi inte så ofta får berättelser från på svenska. Den passar företrädesvis gymnasiet.

Leopard förlag, 238 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar