måndag 18 september 2017

The hate U give

Författare: Angie Thomas

Starr bor i ett utsatt område mest befolkat av svarta amerikaner. Hon och hennes syskon har flyttats från skolan i området till en dyr, vit, privatskola, detta efter att Starr sett sin bästa kompis dö i en drive-by. Pappan har suttit i fängelse för knarkhandel och gängkriminalitet men har nu distanserat sig från det livet och driver en liten mataffär. Mamman är sjuksköterska. När boken börjar  befinner sig Starr på en fest där hon inte alls borde vara med sin nästansyster Kenya. Hon träffar Khalil, hennes andra barndomsbästis och efter att det utbrutit skottlossning på festen beger de sig tillsammans därifrån i Khalils bil, han erbjuder sig att skjutsa Starr dit hon ska. Men istället blir de stoppade av en polis. Starr har redan från 12-årsåldern fått noggranna instruktioner av sin pappa om hur man uppför sig när man blir stoppad av en polis: hålla händerna synligt, inga hastiga rörelse, vara lugn, göra som de säger. Khalil har uppenbarligen inte fått samma lektion av sina föräldrar. En hastig rörelse och polisen skjuter honom med tre skott i ryggen. Khalil dör i Starrs armar och hon har mist den andra av sina två barndomsvänner till meningslöst våld.

Den är boken, som är en tegelsten på amerikanskt vis, tar oss en rejäl bit utanför de vägar vi normalt får beträda i amerikansk YA-litteratur. En värld där det är normalt att känna flera personer som antingen handlar med droger eller är beroende av dem, där det inte är så konstigt om det utbryter skottlossning på en fest och där föräldrar måste lära sina små barn hur de ska uppträda för att inte bli ihjälskjutna av poliser. En värd som är hårt styrd och kontrollerad av kriminella och rivaliserande gäng. Starr, vår berättare och huvudperson, betraktar detta lite utifrån eftersom hon också lever ett annat liv, en mer "vanlig" high shool-tillvaro bland rika vita ungar. Men när hon blir vittne till värsta sortens polisbrutalitet måste hon välja: ska hon fortsätta att vara en tyst betraktare, eller ska hon våga stå upp och berätta om det som har hänt? Vittna för en jury och låta sig intervjuas i tv? Inget av det är riskfritt, krafter både inom polisen och inom gängen skulle hellre se att hon var tyst.

Översättaren Amanda Svensson har bemödat sig om att fånga ungdomsspråket i boken och ge den en svensk språkdräkt som känns fräsch och naturlig för målgruppen. Som vuxen läsare missar jag lite där: en del populärkulturella referenser far över mitt huvud, men det är ju som det ska vara. Titeln refererar till ett citat av Tupac: "The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody", och där finns väl också bokens kärna: hat och misstro föder hat och misstro, våldet är en dålig spiral som kommer att bli allt värre om vi inte hjälps åt att bryta den för ett bättre samhälle.

Passar från årskurs åtta, kan med fördel även köpas in även på originalspråk till gymnasiet.

Natur & Kultur, 465 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar