onsdag 27 september 2017

Fejk

Författare: E. Lockhart

Att säga att jag hade höga förväntningar på den här boken är nästan en underdrift. Lockharts tidigare böcker på svenska, Kanske är det allt du behöver veta och Den ökända historien om Frankie Landau-Banks var bägge fantastiska. Här presenterar hon en väldigt annorlunda berättelse men som ändå knyter an till de förra på olika sätt.

Hjältinna och huvudperson är Jule. Som hon kanske heter, eller i alla fall kallar sig ibland. Berättelsen är som en labyrint som vi följer bakifrån, eller skalar som en lök, vi får lager efter lager tills vi når kärnan, eller början, på Jules berättelse. Men inte ens då är vi helt säkra på vad som verkligen har hänt, vad som är sanning och vad som är den hjälteberättelse huvudpersonen väver åt sig själv. Liksom i de tidigare böckerna rör vi oss i amerikansk överklass, bland de obekymrat rika. Och liksom i Kanske är det allt... är det ond, bråd död och ridåer som dras undan en efter en mot den hemska sanningen. Jule väver precis som Frankie i Den ökända historien... själv skickligt intriger och omskapar sitt eget öde, men hon är en långt mycket grymmare hjältinna än Frankie någonsin var.

Jag sträckläste Fejk, den kändes betydligt tunnare än sina 275 sidor, och kände med det samma ett behov av att läsa om. För att förstå bättre och mer, för att verkligen fatta vem Jule är och vilka som på riktigt är hennes bevekelsegrunder och drivkrafter, för vid en första läsning är det här en bok som inte ger några svar, men väl en massa intressanta frågor.

Lavendet lit, 275 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar