fredag 29 september 2017

Hata Gustavsberg

Författare: Agnes Lindström

Miranda som går i nian och bor i Gustavsberg är en tjej med spring i benen. Hon är uttråkad intill bristningsgränsen. Hennes föräldrar har fullt upp med hennes storebrorsors tonårsuppror, själv slinker hon hela tiden under radarn. Det har gått så långt att hon längtar efter en utskällning av sin mamma men allt hon får är förstående samtal. Hennes två bästisar är ganska nöjda med sitt stillsamma liv men Miranda håller på att gå under av tristess. Hon hatar Gustavsberg.

Vändpunkten kommer när hon mer eller mindre av misstag kommer ut som homosexuell på en släktmiddag. Det blir ingen stor grej, ingen bli chockad, hennes homofobe morbror misstror henne, hennes kompisar gratulerar henne lite lojt men i skolan blir det ingen stor nyhet, hon får till och med själv klottra "Mirre är flata" på en toa för att något ska hända. Men sen möter hon Sanna. Sanna är precis som Mirre vegetarian, de känner varandra från den väldigt lilla matkön för vegetarianer i skolan, men hon är också skolans enda andra öppna flata. Och äntligen börjar det hända saker i Mirres liv!

Man kan tänka att titeln på den här boken är en rip off på Fucking Åmål, men tvärt om är det en tribut till Moodyssons film, en "Fucking Åmål - snart 20 år senare" och en verkligt driven debut av Agnes Lindström.

Bonnier Carlsen, 239 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar