fredag 1 september 2017

Bockarna Bruse börjar skolan

Författare:  Bjørn F. Rørvik
Illustratör: Gry Moursund

Att det kommer en ny bok om Bockarna Bruse och deras ständiga antagonist Trollet är inte att betrakta som något annat är en riktigt härlig present. Första boken, Bockarna Bruse på badhuset har rönt en sådan framgång att den nu även kommit en specialupplaga med luckor. Kanske inget för biblioteken, men en härlig presentbok och superkul högläsning att ha hemma. Andra boken heter Bockarna Bruse kommer igen och där räddar de ett äldreboende från Trollet som tycker att han ska bo där. Och nu har det tydligen blivit dags att börja skolan. De har fått ett brev från den nya rektorn och som den största bocken säger: "Alla måste gå i skolan nu för tiden". Dessutom finns det uppenbart en del allvarliga kunskapsluckor: "....han visste många tal. 'Ett, två, tre!' sa mellanbocken".

Väl på skolan visar det sig så klart att den nya rektorn inte är någon mindre än Trollet. Han var den enda sökande, det är så svårt att få tag på skolledare nu för tiden förklarar skolsekreteraren. Och där sitter han och kopierar rumpan för att dela ut skämtkopior istället för veckobrev till alla ettorna, så kan man ju inte ha det, Bockarna Bruse ingriper och har god hjälp av kopieringsmaskinen som gärna trasslar in saker.

Det finns en stor dos komik både i texten och bilden och de samverkar också på ett mycket förtjänstfullt sätt. Bäst utbyte av boken har man om man läs den första boken innan. Man förstår ju att det ska vara Trollet som är den nya rektorn och förväntan kombinerat med belåtenheten med att ha gissat rätt och återseendets glädje blir då fullständig läsfröjd.

Lilla piratförlaget, bilderbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar