lördag 9 september 2017

Spökskrivaren

Författare: Malin Stehn

Casper har en pappa som är berömd deckarförfattare. Alla tror att det är spännande och glamouröst att ha en pappa som är det, men det är inte inte alls tycker Casper. Istället har det lett till att skilsmässa, en ganska tom plånbok och skrivkramp och ångest. Och nu är skrivkrampen så akut att Paolo Bolander måste tillbringa höstlovet i avskildhet på släkttorpet Oxelbo för att komma vidare mot sin dead line. Och Casper måste följa med till vad som verkar vara ett helt urtrist höstlov. Ingen uppkoppling, inga kompisar, grått, trist och mörkt. Och när de kommer fram är det verkligen kolmörkt, för strömmen har gått och de blir tvungna att söka hjälp hos den nyinflyttade grannen Helena Larsson. Hon visar sig vara ett stort Paolo Bolander-fan och dessutom väldigt intresserad av spänningslitteratur. Nu bli höstlovet ännu mer olidligt, för Casper står inte ut med Helena, men hans pappa trivs desto bättre i hennes sällskap. Hon kommer var och varannan dag för att läsa Paolos manus, ge tips på ändringar och förbättringar. Men som tur är dyker det upp något bra också. Klara. En granntjej som Casper lekt med någon gång som liten men glömt bort men som nu uppenbarar sig och visar sig vara underbarare än underbar och Casper blir helt enkelt tokkär.

Men trots att Casper är så kär att han har svårt att tänka på något annat än Klara märker han att det händer en del skumma grejer. Ett inbrott på Klaras mammas veterinärklinik skrämmer upp Klara och Casper själv blir rädd för Hasse, elektrikern som hjälper dem första dagen och som tar med Casper ut på fisketur, varför är han så fintligt inställd till Caspers pappa?

Detta är första gången på länge som jag läser något av Stehn som inte är lättläst och jag gillar det riktigt mycket. Språket är enkelt och det är driv i berättandet som gör att man gärna vill fortsätta läsa. Inramningen av de få dagarna på höstlovet och den begränsade miljön och personaget kring Oxelbo ger en känsla av ett mörkt kammarspel. Bra också med en mysrysare med kille i huvudrollen, det behövs. Passar mellanstadiet.

Opal, 186 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar