torsdag 13 september 2018

Rymlingarna

Författare: Ulf Stark
Illustratör: Kitty Crowther

Almapristagren Crowther och Stark lärde känna varandra när Stark skrev den svenska texten till Sagor om natten. Deras gemensamma projekt Rymlingarna hann Stark tyvärr inte se fantastiska bilderna till. Men han skulle gissningsvis ha varit nöjd, för de är strålande. Crowthers arbete med färger och dagrar är underbart och bilderna nästan lyser och kompletterar mycket fint Ulf Starks berättelse.

Det är en liten kapitelbok, i ungefärligen samma format som En liten bok om kärlek, Amy, Aron och Anden och Åskan, alltså en utmärkt högläsningsbok med bilder av riktigt fina illustratörer.

Man känner sig hemma i Ulf-Stark-land. Smått fyrkantiga föräldrar -pappan tandläkare så klart- och en egensinnig huvudperson som vill gå sin egen väg. Pojken i den här berättelse älskar sin farfar som ligger på sjukhuset med benbrott och svagt hjärta. Pojkens pappa och farfar kommer inte lika bra överens som pojken och farfadern. De bråkar mest och pappan lider av att se sin tjocka kraftfulla pappa ligga på sjukhuset och bli smalare och svagare. Därför börjar pojken åka dit i smyg. Och det är då pojken och farfadern börjar smida planer på att rymma. En sista gång vill farfadern se sitt älskade hus i skärgården, ta farväl av det och smaka sin älskade framlidna frus lingonsylt.

Det krävs mod, list, lögner och en god vän för att sätta planerna i verkat. Men pojken har tillgång till allt detta och det blir en lagom spännande utflykt och en vacker berättelse om livet och döden. I farfaderns gestalt känner jag igen mycket från Simones morfar från Dårfinkar och dönickar och det känns fint att Stark återvänder till den smått koleriska och mycket egensinnige gubben i slutet av sitt författarskap. Det är också rörande att läsa en berättelse om döden och döendet, skriven av Ulf Stark så nära hans egen bortgång. Men också trösterikt; morfadern konstaterar i boken att lite av farmor finns kvar i lingonsylten hon kokade eftersom hon gav den sin tid och sina tankar. Och just så är det med Starks alla böcker, inte så lite av honom finns fortfarande kvar.

Passar som högläsning och egen läsning från tvåan till femman.

Lilla Piratförlaget, 139 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar