lördag 12 augusti 2017

Åskan

Författare: Ulf Stark
Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson

Detta är en liten och generöst illustrerad kapitelbok som till sitt format påminner om flera Stark gjorde de sista åren, till exempel Amy, Aron och Anden och  En liten bok om kärlek. här befinner vi oss dessutom på klassisk Stark-mark: två killar, huvudpersonen och hans bästa vän Bernt, löser problem i en obegriplig vuxenvärld. Pappan är tandläkare, disträ och frånvarande, mamman tar hand om familjen, miljön är något slags arkaiskt 1900-hundratalsfolkhemssverige.

Åskan i titeln är en gubbe som heter Oskarsson. Han är stor som en jätte och barnen i trakten brukar skrämma upp sig med historier om honom. Bernt, som vet allt, berättar om hur han slukar barn och kommunicerar telepatiskt med andra jättar. Men det visar sig att han också är väldigt svag för pianomusik, så när huvudpersonens mamma inte längre kan spela piano varje kväll för att hon är olycklig, får han och Åskan ett gemensamt problem.

Illustrationerna bidrar starkt till att berättelsen höjer sig över en upprepning av ett välanvänt tema. Det är en fin liten snabbläst kapitelbok som nog passar bäst för högläsning på lågstadiet.

Brombergs, 95 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar