onsdag 12 september 2018

Flickvänsmaterial

Författare: Yrsa Walldén

Det är sommaren efter studenten. Roxy känner mer ångest än "den ljusnande framtid är vår". Hon och hennes bästis Eva bestämmer sig för ett sommarprojekt, nämligen att Roxy ska få sin allra första pojkvän. Det är Eva som organiserar det hela, gör konto på en dejtingapp och ordnar dejter åt Roxy. Samtidigt försöker hon stajla Roxy så att hon ska passa de presumtiva pojkvännerna. När Roxy till exempel ska dejta en bibliotekarie måste de gå och skaffa en massa gamla böcker på ett antikvariat för att Roxy ska verka litterär och så får hon låtsas vara insatt i olika beat-poeter som hon inte har en aning om egentligen. När Eva måste åka till sin pappa på Mallorca lämnar hon en lista med instruktioner till Roxy över kommande dejter.

Trots att Roxy verkligen gör sig till för att passa in så är det ändå till en viss gräns, innerst inne är hon ändå den hon är, det finns gränser för hur mycket hon vill behaga idioter. Så det går så där med dejtingen milt sagt. Men Roxy blir ändå kär den här sommaren, i en helt oväntad person. Och då, när det betyder något, finns det inga gränser för hur mycket Roxy kan vricka på sanningen för att bli älskansvärd. Dessutom har hon av någon anledning svårt att berätta för Eva vad som händer, vilket gör att hon trasslar in sig i ett nät av lögner som är nära att tippa hela lyckolasset över ända.

Det här är en bok med hög igenkänningsfaktor. Extra bonus för mig är att den utspelar sig i Lund. Roxy och Eva har precis tagit studenten från Spyken (där jag jobbar), de går på Ariman och promenerar i Stadsparken. Precis som i Yrsa Walldéns förra bok Allt jag inte sa är det stora och ömtåliga känslor som skildras, men Roxy är en helt annan och mycket mer robust person än huvudpersonen där. Och om den förra boken bar ett stråk av vemod är det här i stället en riktig rolig bok om kärlek och vänskap, en romantisk komedi i tiden. Passar gymnasiet och uppåt.

Vox, 250 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar